721 / 875 550 721 / 875 550 | PO - PÁ 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Levné spreje - internetový obchod
0
Košík
Košík
0 Kč

Menu
Aktuality » Kdy sklízet oblíbenou zeleninu, ovoce a bylinky ze zahrady?

31.07.2023

Kdy sklízet oblíbenou zeleninu, ovoce a bylinky ze zahrady?

Pěstování úrody ve vlastní zahradě je zábava, ale když přijde moment sklizně a skladování, někteří zahrádkáři stále tápou. Správná doba a způsob sklizně a skladování prodlouží životnost vašich plodin, které vám díky tomu budou přinášet radost a skvělou chuť i během zimních měsíců.

Pár užitečných tipů

Ovoce, zeleninu i bylinky je třeba sbírat opatrně - abyste nepoškodili plody nebo listy bylinek. Pak vydrží mnohem déle.

Věděli jste?
Po sklizni očistěte plodiny od nejsilnějších nečistot a klidně je ponechte jemně „špinavé“ od hlíny, neomývejte je vodou! Začali by totiž mnohem dříve hnít. Plody také sbíráme raději ráno, než v nejteplejších hodinách - vydrží déle a nebudou tak rychle vadnout.


Odstraňte z plodů nemocné nebo poškozené listy a kořeny (zdravé nechte na plodech), a pokud máte v plánu plody skladovat, oddělte zdravé od těch, které nejsou zcela v pořádku - a ty spotřebujte dříve. Samozřejmostí je odstranění škůdců, pokud se na úrodě nějací vyskytli.

Kdy sbírat ovoce?

Zkušený zahrádkář přesně ví, kdy které ovoce dozrává. Připravili jsme pro vás přehled, který vám tuto práci usnadní.

Sběr jádrovin

Kdy sbírat jablka hrušky? Tyto plody dozrávají koncem léta až začátkem podzimu - hrušky bývají vhodné ke sklizni v srpnu a září, jablka klidně až v říjnu, v závislosti na odrůdě a pěstitelské oblasti. Zralost plodů poznáte podle barvy, vůně a podle toho, že vám při lehkém otočení stopky zůstanou v ruce. Pokud chcete plody skladovat (ideálně na chladném a tmavém místě s vysokou vlhkostí), můžete je také sklízet těsně před dozráním.

Peckoviny, bobuloviny a drobné ovoce

  • Třešně se sbírají od července do srpna (kromě májovek, které dozrávají mnohem dříve) a jejich zralost poznáte podle chuti plodů - pokud jsou šťavnaté a sladké, je ten správný čas!

  • Švestky je ideální sklízet asi 2 týdny poté, co plody zmodrají. Je však důležité sbírat švestky postupně, nikoliv celý strom najednou - poznávacím znamením zralosti je i opadávání plodů ze stromu.

  • Jahody lze sklízet již v červnu - záleží však také na počasí. Nejlepší doba pro sběr jahod a bobulovitého ovoce je ráno, kdy je méně bodavého hmyzu a bobule silněji voní. Nezapomeňte sbírat jahody se stopkou, vydrží déle.

  • Borůvky jsou zralé v červenci až srpnu a je důležité je sklízet, až když jsou opravdu plné chuti.

  • Ostružiny maliny se sklízejí průběžně po celé léto. Plody ostružin jsou zralé, když se začnou měnit z lesklých na matné, zatímco maliny jsou zralé, když změní barvu a při dotyku vám takříkajíc „zůstanou v ruce“.

  • Meruňky začínají dozrávat v polovině července a končí zhruba v první polovině srpna. Jejich zralost poznáte podle barvy, vůně v blízkosti stromu a padání plodů - při sběru ze země buďte opatrní, protože je často navštěvují včely, vosy a mravenci.

  • Broskve mají začátek zralosti a sklizně v polovině července a končí až v polovině září - v závislosti na odrůdě. U meruněk i broskví platí zlaté pravidlo sklizně „během ideální zralosti“, tedy ani příliš brzy, ani pozdě a velmi opatrné uskladňování - tyto plody jsou náchylné k otlakům a plísním.

  • Rybíz dozrává v červnu, jen sledujte jeho barvu - sbírejte ho tak, že ustřihnete celou „větvičku" i s plody.

  • Hrozny se začínají sklízet v srpnu a klidně až do poloviny podzimu - v závislosti na odrůdě a následném zpracování podle toho, zda jsou určeny k přímé konzumaci nebo k výrobě vína. Zralé hrozny poznáme podle chuti a pevnosti bobulí.

  • Angrešť dozrává během června a zralé plody poznáte podle toho, že jsou na dotek měkčí, ale slupka zůstává stále pevná.

Kdy sbírat zeleninu?

Rozpoznat zralost některých druhů zeleniny není jen tak, pojďme se podívat na to, jak to zjistíte rychle a snadno.

Luštěniny

  • Fazole se sklízejí, když se lusk po prohnutí hladce zlomí. Fazole dozrávají od července do října a je vhodné je sklízet pravidelně a průběžně.

  • Hrách sklízíme za suchého počasí v poledních hodinách a to tehdy, když jsou lusky nalité a plody měkké. Přezrálý hrách je tvrdý a bez chuti, s jeho sklizní neotálejte.

  • Čočka se sbírá od spodních lusků - ideální doba je, když začnou žloutnout. Jakmile dozrají i vrchní lusky, rostlinu můžete celou odříznout a lusky otrhat.

Kořenová zelenina

  • Mrkev oblíbená kořenová zelenina, je vhodná pro sklizeň v podstatě kdykoli, podle toho, jak velké plody chcete mít. Mladší mrkev bude sladší, zatímco starší mrkev bude vhodnější do vaření.

  • Petržel se sklízí před prvními mrazíky - v říjnu až listopadu, nať sbíráme kdykoli podle potřeby.

  • Ředkvičky sklízíme už po 30 - 40 dnech po výsadbě, když mají bulvičky v průměru asi 1,5 cm. Těsně nad půdou bude vyčnívat horní okraj bulvy.

  • Červená řepa se sklízí na podzim, před prvními mrazy. Zralost poznáte podle toho, že listy ztratí svůj svěží vzhled. Pozorovat lze také vršek bulvy, který mírně vyčnívá nad povrchem půdy.

Listová zelenina

  • Kadeřávek kadeřavý i růžičkový, je odolný vůči prvním mrazíkům, takže se sklizní nemusíte spěchat a sklízíte ji podle potřeby. Plody se sklízejí buď celé, nebo postupně od spodních listů.

  • Salát sbíráme v momentě, kdy jeho listy dosáhnou doporučené velikosti (v závislosti na odrůdě). Některé saláty lze sklízet postupně, po vnějších listech, některé je lepší vytáhnout ze země celé, včetně kořene, a ten následně odříznout

Košťálová zelenina

  • Květák je vhodný pro sklizeň tehdy, když jeho růžičky dosáhnou ideálních rozměrů a vytvoří pěkný celek. Po sklizni odstraníme vrchní listy a necháme pouze jednu vrstvu listů, abyste ochránili samotné plody.

  • Brokolice se sklízí tehdy, když se její růžice nerozpadá, tvoří kompaktní celek a nekvete. Pokud tento okamžik „prošvihnete“, brokolice nebude mít takovou chuť, jakou by měla mít a může ztvrdnout.

  • Kedluben sbíráme tehdy, když plody dosáhnout ideální (raději menší než větší) velikosti - mladší a menší plody jsou vhodné k přímé konzumaci, starší a větší budou dřevnaté a hodí se pak už jen na vaření.

  • Zelí se sklízí od září do pozdního podzimu - vyříznutím celé hlávky a následným odstraněním vrchních listů.

Plodová zelenina

  • Papriky dozrávají na rostlině postupně, doporučuje se nechat je růst, dokud se plně nevybarví, teprve pak budou plody opravdu chutné a šťavnaté (a chilli papričky budou pořádně pálivé). Papriky sklízejte, když je slupka napnutá a bez známek stárnutí.

  • Okurky sklízíme v závislosti na konečné velikosti plodů dané úrody - nenechávejte okurky růst příliš dlouho, aby nebyly přezrálé a nezačaly hnít u země. Okurky je vhodné odstřihnout od tvrdého stonku nůžkami.

  • Rajčata sbíráme postupně, plody necháme celé vybarvit (ne však popraskat) a vybíráme vždy ty nejzralejší. Správný čas poznáte i podle chuti rajčata, zralý plod bude sladký a ideálně šťavnatý.

  • Dýně a meloun - tyto plody sklízíme, když stopka usychá a plod při poklepání vydává dutý zvuk. Dýně ani melouny nenecháváme růst příliš dlouho, přezrálé plody velmi rychle měknou.

  • Tykve a cukety se sklízejí při velikosti plodů cca 10 cm - tykev a cca 25 cm - cuketa. Plody nenechávejte přerůst jejich „doporučenou“ velikost, jejich dužina totiž zůstane „pěnová“ a chuťově nebudou moc příjemné.

  • Tykve sbíráme, když viditelně usychá a praská stopka a jejich slupka zůstává matná a tvrdá.

Hlízová zelenina

  • Brambory jsou vhodné ke sklizni, když jejich listy a stonky zežloutnou a odumírají, což je známka zralosti plodů. Poté jsou brambory připraveny k vykopání ze země. Ideální doba pro sklizeň brambor závisí také na odrůdě.

  • Celer řapíkatý se sklízí od konce srpna do poloviny listopadu, celer bulvový od začátku října do poloviny listopadu. Celer vytáhneme z půdy a necháme pár dní proschnout na vzduchu.

Cibulová zelenina

  • Cibule česnek budou zralé v červnu až červenci a poznáte to podle toho, že listy začnou žloutnout a odumírat. Kdy tedy sbírat cibuli a česnek? Cca dva týdny po odumření plody opatrně vytáhněte ze země (během suchého dne) a nechte na slunci vyschnout.

  • Pór lze sbírat během celého léta až do podzimu, jednoduše vždy tehdy, když ho chcete použít. Před vytažením ze země prokypřete okolní půdu.

A kdy sbírat bylinky?

Při sběru bylinek platí několik zásad, pojďme se na ně podívat!

Ideální doba pro sklizeň je, když bylinky rostou nebo kvetou - závisí na tom, co potřebujeme. Pokud chceme kvetoucí bylinky sbírat k sušení, jako je například levandule, počkáme až bylinka rozkvete do plného květu a pak ji jemně, odříznutím nebo odtržením posbíráme a vysušíme.

K přímé konzumaci je nejlepší sklízet bylinu v době, kdy roste a má spoustu mladých výhonků, stonků a listů - ty jsou nejlepší k jídlu a mají nejvíce zdraví prospěšných látek.

Kdy sbírat?
Bylinky sbíráme po 
padnutí ranní rosy, která z nich smyje prach. Na poledním slunci mají zase vyšší obsah éterických olejů, ale dlouhodobá vedra oleje pomalu, ale jistě odpařují, proto se sklizní nečekejte až do konce léta.
A co sušení?
Pokud chcete bylinky sušit, sklízejte je pouze za slunečného a suchého počasí. A samozřejmě sbírejte pouze zdravé časti, ty nemocné odstraňte.

  • Kdy sbírat levanduli? V červnu až červenci, kdy jsou horní květy klasu rozkvetlé a spodní pomalu usychají.

  • Kdy sbírat meduňku a mátu? V období od června do září, těsně před rozkvětem, tehdy listy obsahují nejvíce éterických olejů.

  • Kdy sbírat šalvěj? V období před květem, od května do června, nebo na podzim v září, a to nejlépe v poledne.

  • Kdy sbírat echinaceu? Když je v plném květu, sklízejte květ i s kouskem stonku. Kořen sklízíme, až když je 3 roky starý, buď v březnu nebo až v říjnu.

  • Kdy sbírat řepík? V červenci, kdy sbíráme kvetoucí nať.

  • A kdy sbírat mateří doušku? Od května do září, ideálně v poledne, sklízíme především mladé kvetoucí části.

Doufáme, že vám náš přehled pomohl, a budeme rádi, když se s námi podělíte o své tipy na kontakt@levnepostriky.cz!

Autor článku

Mgr. Lenka Krčmáriková

Mgr. Lenka Krčmáriková

Zahrádkářství je mým koníčkem již několik let. Často mívám dilema ve výběru vhodného postřiku proti škůdcům v naší zahradě. S eshopem levnepostriky.cz jsem začala spolupracovat v září 2019 jako obsahový manager. S mým týmem hledáme komplexní odpovědi na vaše otázky. Nenašli jste, co jste hledali? Ozvěte se mi na poradna@levnepostriky.cz a možná právě váš problém bude tématem dalšího blogu.

Líbil se Vám článek? Podělte se s ostatními  

Doporučené přípravky

Používáme soubory cookie

Náš e-shop používá soubory cookie, které jsou nezbytné pro správné fungování webových stránek. Kromě toho používáme soubory cookie také pro anonymní analytické účely, které nám pomáhají lépe porozumět vašim preferencím a zlepšovat naše služby. Pokud s používáním těchto souborů cookie nesouhlasíte, můžete je odmítnout. Vaše rozhodnutí nebude mít vliv na základní fungování e-shopu.

Zobrazit podrobnosti