Plíseň šedá - vinná réva
Charakteristika choroby
Choroba může napadnout hrozny těsně po odkvětu a ty posléze usychají. Stopky a třapiny infikuje v období zaměkávání a dochází k opadávání napadených bobulí. Největší škody choroba způsobuje napadením zrajících a zralých hroznů na jejichž bobulích jsou viditelné tmavší skvrny a později dochází k praskání a olupování pokožky. Napadené bobule pokrývá šedý povlak konidioforů. Za vhodného počasí napadené bobule mumifikují. Výskyt choroby podporuje poškození kroupami.
Životní cyklus
Choroba přezimuje myceliem v napadeném pletivu a nebo sklerociemi. Za příznivého počasí tvoří konidie a dále se rozšiřuje. Pro průnik infekce je nezbytné ovlhčení, nebo vysoká vzdušná vlhkost (nad 85 %). Šíří se zejména za deštivého počasí.
Nepřímá ochrana
Významnou součástí ochrany jsou preventivní pěstební opatření, která omezují vhodnost podmínek pro šíření onemocnění, resp. zajišťují vzdušnost porostu a keře (výběr lokality, soulad odrůda - stanoviště, způsob vedení, včasné a úplné provádění zelených pr
Chemická ochrana
Náchylné odrůdy preventivně ošetřit pokud se očekávají podmínky vhodné pro rozvoj choroby. Ošetření ve fázi zapojování hroznů je vhodné provést u odrůd s hustými hrozny, pokud jsou podmínky pro šíření choroby. Nejdůležitější je ošetření v době zaměkávání bobulí, kdy je vinná réva nejnáchylnější k napadení. U silně ohrožených porostů a při pozdním sběru je vhodné ošetření po 10–14 dnech zopakovat. Je možný rozvoj rezistence k dikarboximidům, proto by se tyto přípravky měli používat pouze 1–2x za vegetaci.