721 / 875 550 721 / 875 550 | PO - PÁ 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Levné spreje - internetový obchod
0
Košík
Košík
0 Kč

Menu
Aktuality » Zmlazovací řez stromů: Kdy a jak ho provést správně?

10.01.2024

Zmlazovací řez stromů: Kdy a jak ho provést správně?

Stromy ve vaší zahradě vyžadují řádnou péči téměř po celý rok. Ano, dokonce i nyní, v předjarním období. Základem zdravých, bohatě rodících stromů, které lépe odolávají vnějším vlivům, je zmlazovací řez.

Každý druh stromu vyžaduje jiný přístup k provedení zmlazovacího řezu, takže jedno je jisté – určitě neuškodí, pokud si přečtete následující řádky a zjistíte, jak omladit vaše starší stromy bezpečně a efektivně.

Zmlazovací řez - účel a výhody

Zmlazovací řez má svůj specifický účel a tím je celkové omlazení a dodání vitality staršímu stromu. Mezi výhody tohoto řezu navíc patří:

  • podporuje tvorbu nových výhonů, které přispívají k hustotě a plnosti koruny,

  • odstranění nemocných a odumřelých částí obnovuje vitalitu a životaschopnost,

  • zlepšení, zkrášlení tvaru koruny a umožnění jejího tvarování podle vlastních potřeb,

  • odstranění neproduktivních částí podpoří to, že strom investuje energii do tvorby nových životaschopných výhonků a plodů,

  • prevence proti polámání a nadměrnému větvení,

  • otevření koruny zajistí její prosvětlení a provzdušnění, čímž se předchází chorobám a škůdcům,

  • celkové prodloužení životnosti stromu.

Zmlazovací řez má prostě své opodstatnění! Je však dobré vědět i to, které stromy zmlazovací řez takříkajíc „vyžadují“ a které ho nepotřebují, respektive jim rozhodně neprospěje.

Které druhy stromů vyžadují zmlazovací řez?

Zmlazovací řez se většinou provádí u stromů, které každoročně přinášejí bohatou úrodu drobných plodů – nejčastěji tedy span>jádroviny a peckoviny.

Zmlazovací řez třešně je důležité provádět až po sklizni plodů. Třešně jsou velmi citlivé na řez. Stejně jako u jiných ovocných stromů se neprovádí zmlazovací řez celé koruny – u třešně se jedná pouze o odstranění vertikálních výhonků. Odstraňujeme je řezem na převod. Rány je pak nutné ošetřit.

Zmlazovací řez jabloní provádíme na jaře, poté, co skončí nejsilnější mrazy. U jabloně zjistíte, zda tento řez potřebuje, jednoduše – větve se začnou „vyholovat“ (to je způsobeno zastíněním korunou, která je příliš hustá).

Zmlazovací řez meruněk provádíme až po sklizni. Meruňky jsou odolnější stromy, takže kromě zlomených a suchých větví můžeme odstranit i neperspektivní výhony.

Přečtěte si více o řezu dalších ovocných stromů na našem blogu:

- proč vaše švestka nerodí (možná je problém v nesprávném řezu),

- jak správně prořezat hrušeň,

- co všechno potřebujete vědět o řezu vinné révy,

- o úskalích správného řezu broskvoní.

Z okrasných dřevin potřebují zmlazovací řez následující dřeviny: muchovník, opadavý dřišťál, hlošiny, ibišky, habr, zimolez, pámelník… I v případě těchto dřevin provádíme zmlazovací řez pouze v období vegetačního klidu.

Které druhy stromů nepotřebují zmlazovací řez?

Zmlazovací řez nepotřebují stromy, které jsou ještě mladé, bohatě plodí a nemají přerostlé koruny či vyčnívající větve. Ani ty, které nemají výrazně přestárlé či nemocné větve. Omlazovací řez by jim sice nemusel nijak zvlášť uškodit, ale neprospěl by jim a vy byste se připravili o část stromu, která by ještě mohla přinášet zdravou a sladkou úrodu.

Z okrasných dřevin nikdy neprovádíme zmlazovací řez (ani žádný jiný řez) u následujících dřevin: javory, stálezelené dřišťály, kdoulovce, skalníky, vilíny, cesmíny, ořešáky, magnólie duby, jilmy ani dřevité pivoňky.

Základní pravidla, jak provést zmlazovací řez

Zmlazovací řez se provádí většinou od podzimu do předjarního období, a to řezem do starého dřeva. Jednoduše v době, kdy (na konci podzimu až začátkem jara) strom už nebo ještě aktivně neroste, čili je v období vegetačního klidu. Je důležité řez provést před vyhnáním prvních výhonků a lístků. U některých druhů stromů (třešně, meruňky) je důležité provést řez až po sklizni plodů.

Na jaře je důležité provést řez až po mrazech, aby strom nepromrzl a nebyl tak náchylnější k chorobám a škůdcům. To samozřejmě závisí také na konkrétním druhu stromu.

Při zmlazovacím řezu začínáme prosvětlením koruny. V tomto kroku odstraníme suché a nemocné větve. Následuje řez hlavních větví, směrem od horních k dolním. Čím je strom starší, tím více můžeme horní větve zkrátit – o čtvrtinu až polovinu. Větve v dolní části zkrátíme méně.

Na koncích zkrácených větví ponecháme odbočující tažné větvičky. Ty by měly na horních větvích směřovat vodorovně a na dolních větvích šikmo dolů. Stejným způsobem zmlazujeme i vedlejší větve.

Pokud chcete stromy přihnojit, udělejte to jeden rok před samotným zmlazovacím řezem.

Obecný přehled o řezech, potřebných i pro vaše stromy, najdete v našich dalších článcích.

Specifikace pro zmlazovací řez okrasných dřevin

U okrasných dřevin je vhodné dodržovat několik specifických zásad. Listnaté dřeviny upravujeme zimním řezem tak, aby byly dostatečně provzdušněné a prosvětlené. Dřeviny, které mají pěkné barvy letorostů, zmlazujeme každý rok, aby se podpořil jejich každoroční estetický efekt. Dřeviny s okrasnými plody nebo kůrou se zmlazují až koncem zimy, aby do té doby mohly sloužit svému okrasnému účelu.

Velmi husté keře a stromy můžeme omladit i razantněji. Odstraníme staré větve, část zbylých větví zkrátíme o polovinu. Větve seřízneme až k zemi a ponecháme stejný počet výhonků. Radikální zmlazování je také vhodné rozdělit na dva až tři po sobě jdoucí roky.

Věříme, že vám náš článek pomůže při zmlazovacím řezu vašich stromů. Základem úspěchu je, kromě dodržování obecných pravidel zmlazování, brát ohled i na potřeby konkrétního druhu stromu a jeho zdravotního stavu a věku.

Autor článku

Mgr. Lenka Krčmáriková

Mgr. Lenka Krčmáriková

Zahrádkářství je mým koníčkem již několik let. Často mívám dilema ve výběru vhodného postřiku proti škůdcům v naší zahradě. S eshopem levnepostriky.cz jsem začala spolupracovat v září 2019 jako obsahový manager. S mým týmem hledáme komplexní odpovědi na vaše otázky. Nenašli jste, co jste hledali? Ozvěte se mi na poradna@levnepostriky.cz a možná právě váš problém bude tématem dalšího blogu.

Líbil se Vám článek? Podělte se s ostatními  

Doporučené přípravky

Používáme soubory cookie

Náš e-shop používá soubory cookie, které jsou nezbytné pro správné fungování webových stránek. Kromě toho používáme soubory cookie také pro anonymní analytické účely, které nám pomáhají lépe porozumět vašim preferencím a zlepšovat naše služby. Pokud s používáním těchto souborů cookie nesouhlasíte, můžete je odmítnout. Vaše rozhodnutí nebude mít vliv na základní fungování e-shopu.

Zobrazit podrobnosti