721 / 875 550 721 / 875 550 | PO - PÁ 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Levné spreje - internetový obchod
0
Košík
Košík
0 Kč

Menu

Rajčata

Hniloba špiček plodů rajčat
Hniloba špiček plodů rajčat se projevuje ve formě pravidelných, poměrně velkých světlehnědá skvrn na špičce plodů. Později bývají tyto skvrny porostlé různými houbami (nejčastěji houbou Alternaria tenuis, která osidluje odumírající rostlinné pletivo), proto hnilobu špiček plodů mnozí pěstitelé považují za onemocnění houbového původu a hledají možnosti chemické ochrany postižených rostlin. Hniloba špiček plodů rajčat je však fyziologického původu a bývá zapříčiněna neharmonicky výživou a nedostatkem vláhy v období intezivnímu růstu plodů. Onemocnění se vyskytuje především na půdách vydatně hnojených dusíkem a draslíkem. Tyto živiny totiž brzdí příjem vápníku, jehož sice v půdě může být dostatek, avšak pro rostliny není přístupný. Hnilobu špiček plodů rajčat v praxi často zaměňují i s Alternáriová skvrnitostí, vyvolávání houbou Alternaria solani, která do plodů proniká obvykle přes stopky plodů.
Sluneční úpal zeleniny
K poškození zahradních plodin silným slunečním zářením nejčastěji dochází při náhlé změně počasí, kdy se po několikadenním zamračeném nebo deštivém počasí náhle oteplí a výrazně se zvýší intenzita slunečního záření. Ze zelenin se se slunečním úpalem nejčastěji setkáváme na paprice a rajčatech především po vysazení sazenic na trvalé stanoviště. Tyto sazenice byly předpěstované ve sklenících nebo za okny bytů, kde nebyly vystaveny přímému slunci. Pokud navíc rostly v hustém sponě, mohou být kromě listů poškozeny i jejich stonky, které ze sluneční strany zbělají, skorkovatejú a snadno se lámou. Slunečním úpalem bývají poškozeny i plody rajčat. Ohroženy jsou zejména ty plody, které se při odstraňování zálistkových výhonků obnažili.
Třásněnka západní
Na listech napadených rostlin jsou stříbřitě lesklé nepravidelné skvrny s drobnými černými kupičkami trusu. Silně napadená místa později žloutnou a nekrotizují. Mladé listy jsou v důsledku sání retardované a pokroucené. Na posátých místech je drobný, asi 1,5 mm dlouhý, pohyblivý štíhlý hmyz.
Mandelinka bramborová
Dospělci dorůstají délky 8-16 mm. Tvar těla je zavalitý s vypouklými krovkami, které jsou podélně černé a žlutě proužkované. Larvy jsou červené, olygopodní ztloustlé s černými znaky na boku. Larvy postupně požírají listovou plochu. Pokud nedojde k jejich regulaci, jsou schopny způsobit až holožír.
Molice skleníková na rajčatech
Dospělci dorůstají velikosti 1,5-2 mm. Tělo mají žlutavé, křídla jsou pokryta bílými voskovými šupinkami. Nymfy jsou zploštělé, pohyblivé pouze v 1. stádiu. V dalších stádiích mají redukované končetiny a jsou nepohyblivé. Posledním stádiem je puparium. Všechna stádia nymfy mají žlutozelené zbarvení.
Mšice na rajčatech
Mšice jsou nejvážnějšími škůdci rajčet hlavně proto, že se dokáží v krátkém čase kalamata-ně přemnožit a způsobit žloutnutí a opadávání listů. Kromě toho přenášejí i různé virové choroby, které snižují a znehodnocují úrodu. Na rajčatech se nejčastěji vyskytuje mšice broskvoňová (Myzus persicae) a mšice řešetláková (Aphis nasturtii). Tato skutečnost je důležitá především z hlediska výběru přípravků, protože některé z nich jsou účinné pouze proti jednomu z uvedených druhů
Padání klíčních rostlin
Padání klíčních rostlin bývá častou příčinou neúspěchu při předpěstování různých druhů zelenin, ale i okrasných rostlin. Přesto, že se na něm podílí více mikroorganismů, jedná se o komplexní onemocnění. Jeho vznik totiž výrazně ovlivňují pěstitelské podmínky, které dokáží vzcházejícím rostlinám pěstitelé podařilo vytvořit zejména v bytových podmínkách a které vlastně podporují nebo naopak oslabují životaschopnost a odolnost vzcházejících rostlin. Základním předpokladem úspěšného pěstitelská mladých zeleninových nebo květinových sazenic je zajištění co nejoptimálnějších podmínek, z nichž největší význam mají světlo, teplota a voda a jejich vzájemná vyváženost. Třeba přitom vycházet z nároků jednotlivých druhů zelenin a květin. V každém případě se snažme výsevy umístit na nejsvětlejší místa v bytě a teplotu v místnosti regulovat tak, aby se při slabé intenzitě světla rostliny nevytahovaly. Opatrně třeba zacházet is vodou. Vlhkost zeminy třeba pravidelně kontrolovat a nenechat ji úplně vysušit, ale nesmí se ani premokriť. Zde je třeba zmínit i potřebu drenáže ve výsevních nádobách, aby byla zemina dostatečně vzdušná. Na výsevy bychom měli použít vždy čerstvou zeminu, ne příliš bohatou na živiny, protože mladé rostliny nepotřebují mnoho živin. Naopak, zasolení ( přehnojení ) půdy může mít za následek poškození kořenů, přes které půdní mikroorganismy snadno proniknou do mladých rostlin. Vedle všestranné strarostlivosti můžeme výsevy zelenin a květin preventivně ošetřit po setbě formou zálivky přípravkem Previcur 607 SL . Na 1 m2 se aplikuje 2-5 litrů roztoku.
Kladospóriová skvrnitost rajčet (čerň rajčatová)
Listová houba, která snižuje asimilační plochu. Nemoc se šíří postupně, nejdříve napadá spodní listy a postupně se šíří směrem vzhůru. Zpočátku se na vrchní straně listů objevují žluté skvrny, na kterých opačné straně se vytváří hnědý povlak připomínající samet. Tento povlak je seskupení fruktifikačných orgánů houby, kterými se množí. Jak se nemoc postupně rozmáhá skvrny tmavnou až nabývají rezavohnědým až šedé zbarvení. V konečném stádiu listy usychají.
Plíseň bramboru na rajčatech
Na všech nadzemních částech vznikají nejprve šedozelené vodnaté skvrny, které se rychle rozrůstají a postupně hnědnou. Na listech jsou nejčastěji lokalizovány na jejich okrajích a ze spodní strany jejich okrajů se za vlhkého počasí nebo ráno vyskytuje bělavý porost houby. Skvrny postupně zasychají a během krátké doby usychají celé listy. V posledních letech se stále častěji objevují i hnědé skvrny na stoncích nebo na stopkách plodů nebo květů. Nejtypičtější jsou skvrny na plodech. Ty jsou zpočátku zelenohnědé a postupně se rozrůstají a tmavnou. Povrch skvrn je nerovný a na průřezu skvrny hluboko zasahují do středu plodů. Dužina napadených plodů je ztvrdlá, nekonzumovatelná. Napadené plody nedozrávají. Plísní bramborovou jsou polní (venkovní) kultury napadané více než kultury rychlené. Mezi jednotlivými odrůdami nejsou při silnějším infekčním tlaku podstatnější rozdíly.
Bakteriální skvrnitost listů rajčat
Bakteriální skvrnitost rajčete - Xanthomonas campestrist pv . vesicatoria - nejčastěji postihuje rajče a papriku. Při rajčatech jsou náchylnější polní , při paprice kořeninové odrůdy. Příznaky nemoci se vyskytují na listech, stoncích, stopkách, ale zejména na plodech. Bakterie napadají mladé rostlinné pletiva .
Septoriová skvrnitost rajčete
Nejprve na čepelích starších listů vznikají drobné, okrouhlé, zpočátku vodnaté, později tmavě zabarvené nekrotické skvrny s velmi drobnými černými plodničkami. Počet skvrn postupně narůstá, částečně se zvětšují, splývají a přecházejí i na mladší listy. Silněji napadené listy žloutnou, později hnědnou, zasychají a odumírají. Obdobně jsou napadány i stonky, řapíky listů a květní stopky. Plody však vždy zůstávají zdravé. Při raném napadení odumírají celé rostliny. Tato choroba je velmi často zaměňována s příznaky plísně bramborové.
Fytoftóra na rajčatech
Na všech nadzemních částech vznikají nejprve šedozelené vodnaté skvrny, které se rychle rozrůstají a postupně hnědnou. Na listech jsou nejčastěji lokalizovány na jejich okrajích a ze spodní strany jejich okrajů se za vlhkého počasí nebo ráno vyskytuje bělavý porost houby. Skvrny postupně zasychají a během krátké doby usychají celé listy. V posledních letech se stále častěji objevují i hnědé skvrny na stoncích nebo na stopkách plodů nebo květů. Nejtypičtější jsou skvrny na plodech. Ty jsou zpočátku zelenohnědé a postupně se rozrůstají a tmavnou. Povrch skvrn je nerovný a na průřezu skvrny hluboko zasahují do středu plodů. Dužina napadených plodů je ztvrdlá, nekonzumovatelná. Napadené plody nedozrávají. Plísní bramborovou jsou polní (venkovní) kultury napadané více než kultury rychlené. Mezi jednotlivými odrůdami nejsou při silnějším infekčním tlaku podstatnější rozdíly.

Používáme soubory cookie

Náš e-shop používá soubory cookie, které jsou nezbytné pro správné fungování webových stránek. Kromě toho používáme soubory cookie také pro anonymní analytické účely, které nám pomáhají lépe porozumět vašim preferencím a zlepšovat naše služby. Pokud s používáním těchto souborů cookie nesouhlasíte, můžete je odmítnout. Vaše rozhodnutí nebude mít vliv na základní fungování e-shopu.

Zobrazit podrobnosti