721 / 875 550 721 / 875 550 | PO - PÁ 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Levné spreje - internetový obchod
0
Košík
Košík
0 Kč

Menu
Aktuality » Jak uchovat úrodu během zimy?

24.11.2020

Jak uchovat úrodu během zimy?

 

Je dobré míchat jablka s hruškami, nebo ne? Na uskladnění musí být vhodně nachystaná samotná úroda a také prostory. Úrodu třeba chránit před hmyzem, hlodavci i plísněmi.

Dózy na uložení potravin

Příprava úrody před uskladněním

  • Úrodu uskladňujeme až po třídění a čištění. I když jste sběr neabsolvovali v sychravém, deštivém počasí, zelenina a ovoce potřebuje proschnout - nejlépe na zčásti zastřešeném prostoru (terasa, balkon).

  • Do přepravek dávejte úrodu po jednom kuse - každý očistěte od listí, půdy, u kořenové zeleniny odřezáváme nať max. 2 cm nad růstovým vrcholem.

  • Poškozené, plísní nebo hnilobou napadené kusy neuskladňujte - podle jejich stavu spíše zvažte domácí kompostování. Do společných přepravek nepatří zelenina s ovocem, ale ani rané s pozdními odrůdami, respektive dozrálé a nedozrálé plody.

 

Specifické uskladnění košťálové zeleniny

Pozor na specifickou přípravu například košťálové zeleniny. Košťál zelných hlávek seřezáváme během sklizně těsně nad povrchem půdy. Před uskladněním košťál osušíme, necháme proschnout a zajistíme mu optimální teplotu skladu kolem 0 °C. Zelí ponecháváme se třemi obalovými listy (ochranná funkce). Hlávky pravidelně překládáme a kontrolujeme, zda nejsou napadené nejčastějšími škůdci a chorobami kapustové zeleniny.

 

Vhodné prostory pro dlouhodobé zachování čerstvosti

Skladování potravin na vhodných místech

Vhodným prostorem pro dlouhodobé uskladnění (do jara) jsou exteriérové ​​sklepy pod terénem, ​​kde teplota neklesá pod 0 °C. V blízkosti úrody má být zajištěné odvětrávání a možnost členění sklepních prostor na samostatné části. Sklizeň proto umísťujeme na dřevěné regály v plastových přepravkách se spárami.

 

Jak uskladnit zeleninu v domě nebo bytě bez sklepa?

Každou sezónou se však vynořuje problém, jak uskladnit zeleninu v domě/bytě bez sklepa. Panelákové sklepy jsou nevhodné pro své suché a světlé prostředí. V suchých a tmavých prostorech se dobře uskladňuje cibule a česnek. K jejich čerstvosti přispívá nižší teplota, může ojediněle vystoupit jen těsně nad 0 °C.

Osvědčeným tipem v panelákových spížích jsou dvouvrstvé nádoby s pískovou izolací. Písek se používá k ochraně před ztrátou čerstvosti různé kořenové zeleniny. V bedýnce ji proto zasypáváme těsně pod růstový vrchol tenkou vrstvou, ale vlhkého písku.

 

Náš tip
Každou zimní sezónou začínáme s úklidem a dezinfekcí sklepů. Používáme roztok z hašeného vápna. Sklep má být odvětrávaný přes komín, ale i krátkým, nárazovým větráním okny.

 

Alternativní možnosti a nároky na uskladňování

Možné je například dlouhodobě uskladnit mrkev ve sklenicích, mraženou se solí nebo nakrájenou na tenké tyčinky. Při metodě s sklenicemi používáme dobře umyté, osušené zavařovací sklenice. Mezi zeleninou ve sklenicích necháváme jistou mezeru, pro delší trvanlivost můžeme použít plátek křenu. Sklenice nezavíráme.

Dalším tipem je čistou a osušenou mrkev nakrájet na hrubém struhadle a vložit do sklenic. Zeleninu osolíme. Takto můžeme skladovat mrkev v lednici po dobu 4 až 6 měsíců. Na krátkodobé uskladnění v chladničce doporučujeme papriku, rajčata, cuketu a salát. Syrovou, na tyčinky nakrájenou kořenovou zeleninu je dobré zmrazit.

Proč neuskladňovat brambory a jablka dohromady?

Různé druhy obilovin

Ve stejných přepravkách ani v dobře odvětrávaném sklepě spolu neuskladňujeme brambory a jablka. Podle odrůdy jablek může u některých dojít ke zhořknutí a rychlejší ztrátě čerstvost . Rovněž v blízkosti brambor nemá být ani mrkev. Brambory ukládáme na větší kopy, nebo do vyšších přepravek.

 

Speciální uskladnění hrušek a jablek

Ovoce - hrušky a jablka mohou být spolu, ale v přepravkách po jedné vrstvě. Ve spížích kontrolujeme, aby česnek a cibule svým výrazným aromatem nezhoršily chuť ovoce. V běžných podmínkách je náročné dlouhodobě uskladnit dýni. Potřebuje tmavé, teplejší prostory s teplotou vzduchu okolo 10 °C.

 

Blanšírování ovoce a zeleniny

Skvělým tipem na závěr je metoda blanšírování a zamrazování drobného ovoce, hrášku, brokolice či luštěnin. Teplota však nesmí klesnout pod -18 °C, po namočení ve vroucí vodě musíme zeleninu a ovoce okamžitě zchladit. Uložíme je po menších dávkách do samostatných nádob. Touto metodou dokážeme uchovat téměř 90 % vitamínu A, C a D po dobu 6 a více měsíců.

 

Lahve na uložení sušených bylinek

Sušení bylinek

Většinu bylinek lze dlouhodobě uskladnit pouze sušením, ne zmrazováním. Vzácné bylinky vám musí mezi prsty šumět, až tehdy začněte s oddělováním (listy bez stonků, semínka

bez drobných částí rostliny). Nedrťte je, uskladňujeme v dobře uzavíratelných sklenicích na tmavém a suchém místě. Nezapomínáme na štítek s označením názvu a data uskladnění - koření a čajové bylinky se neuchovávají déle než rok. Pak jsou vhodné do kompostu nebo do domácích hnojivových roztoků.

Autor článku

Mgr. Lenka Krčmáriková

Mgr. Lenka Krčmáriková

Zahrádkářství je mým koníčkem již několik let. Často mívám dilema ve výběru vhodného postřiku proti škůdcům v naší zahradě. S eshopem levnepostriky.cz jsem začala spolupracovat v září 2019 jako obsahový manager. S mým týmem hledáme komplexní odpovědi na vaše otázky. Nenašli jste, co jste hledali? Ozvěte se mi na poradna@levnepostriky.cz a možná právě váš problém bude tématem dalšího blogu.

Líbil se Vám článek? Podělte se s ostatními  

Doporučené přípravky