Sněť mazlavá pšeničná
Charakteristika choroby
Onemocnění lze diagnostikovat nejdříve od metání, dříve nemocné rostliny pouze o něco silnější odnožují. Stébla zůstávají o něco kratší, klasy mohou být podle odrůd buď kratší nebo delší než na zdravých rostlinách, nebo mají značně roztažené vřeteno klasu. Nezralé plevy odstávají a obsahují namísto zrn nejdříve mazlavé, pak tvrdé, kulaté hálky naplněné černo - hnědými sporami. Typicky je jejich rybí zápach. Příležitostně mohou být napadeny pouze jednotlivá stébla rostliny, nebo jednotlivá zrna vytvářejí v klasu hálky. Mazlavá sněť pšeničná se vyskytuje ve všech pšeničných oblastech a může způsobit citelné ztráty na kvalitě a úrodě. Infekce se přenáší osivem, je potenciálně nebezpečné především zasévat nemořené osivo. Pšenice infikovaná mazlavou snětí pšeničnou nemůže být použita pro potravinářské účely a stejně ne jako osivo. V sporech nacházející se toxin trimethylamin způsobuje u zvířat snížené přírůstky na váze, pokud se takto infikované zrno využívá pro krmné účely.