Pehovitosť jablek
Charakteristika choroby
Pehovitosť jablek je fyziologické onemocnění, jehož hlavní příčinou je nedostatek přístupného vápníku v půdě. Onemocnění se intenzivněji projevuje v suchých a teplých letech s nedostatkem srážek, v letech se slabší úrodou a na půdách vydatně hnojených chlévskou mrvou a trusem drobných domácích zvířat. Pehovitosť nejčastěji postihuje Coxovu renetu a její poměrně rozšířené kříženci (např. Dukát, Šampion, Clivia apod.)., Najde se však i na dalších odrůdách. Na povrchu plodů se projevuje tmavozelenými proláklin, pod kterými se nacházejí hnědé ostrůvky odumřelého pletiva dužniny, zasahující často až do hloubky 5-10 mm. Podobné příznaky se často objevují i na Jonathane. Tato skvrnitost však postihuje pouze slupku Jonathanův, do dužiny neproniká.
Možnosti ochrany
Z výše uvedených údajů vyplývá, že proti pehovitosti (ale i proti Jonathanových skvrnitosti) třeba bojovat komplexně. Kromě používání listových hnojiv se zvýšeným obsahem vápníku třeba dbát i na harmonickou výživu a pravidelný řez stromů, abychom každý rok udrželi rovnoměrnou násadu plodů. Postřiky citlivých odrůd jabloní by se měly provádět v dvoutýdenních intervalech od června do konce léta, nejpozději dva týdny před sklizní ovoce.