24.11.2020 (Aktualizácia článku: 23.11.2020)
Jak uchovat úrodu během zimy?
Je dobré míchat jablka s hruškami, nebo ne? Na uskladnění musí být vhodně nachystaná samotná úroda a také prostory. Úrodu třeba chránit před hmyzem, hlodavci i plísněmi.
Příprava úrody před uskladněním
-
Úrodu uskladňujeme až po třídění a čištění. I když jste sběr neabsolvovali v sychravém, deštivém počasí, zelenina a ovoce potřebuje proschnout - nejlépe na zčásti zastřešeném prostoru (terasa, balkon).
-
Do přepravek dávejte úrodu po jednom kuse - každý očistěte od listí, půdy, u kořenové zeleniny odřezáváme nať max. 2 cm nad růstovým vrcholem.
-
Poškozené, plísní nebo hnilobou napadené kusy neuskladňujte - podle jejich stavu spíše zvažte domácí kompostování. Do společných přepravek nepatří zelenina s ovocem, ale ani rané s pozdními odrůdami, respektive dozrálé a nedozrálé plody.
Specifické uskladnění košťálové zeleniny
Pozor na specifickou přípravu například košťálové zeleniny. Košťál zelných hlávek seřezáváme během sklizně těsně nad povrchem půdy. Před uskladněním košťál osušíme, necháme proschnout a zajistíme mu optimální teplotu skladu kolem 0 °C. Zelí ponecháváme se třemi obalovými listy (ochranná funkce). Hlávky pravidelně překládáme a kontrolujeme, zda nejsou napadené nejčastějšími škůdci a chorobami kapustové zeleniny.
Vhodné prostory pro dlouhodobé zachování čerstvosti
Vhodným prostorem pro dlouhodobé uskladnění (do jara) jsou exteriérové sklepy pod terénem, kde teplota neklesá pod 0 °C. V blízkosti úrody má být zajištěné odvětrávání a možnost členění sklepních prostor na samostatné části. Sklizeň proto umísťujeme na dřevěné regály v plastových přepravkách se spárami.
Jak uskladnit zeleninu v domě nebo bytě bez sklepa?
Každou sezónou se však vynořuje problém, jak uskladnit zeleninu v domě/bytě bez sklepa. Panelákové sklepy jsou nevhodné pro své suché a světlé prostředí. V suchých a tmavých prostorech se dobře uskladňuje cibule a česnek. K jejich čerstvosti přispívá nižší teplota, může ojediněle vystoupit jen těsně nad 0 °C.
Osvědčeným tipem v panelákových spížích jsou dvouvrstvé nádoby s pískovou izolací. Písek se používá k ochraně před ztrátou čerstvosti různé kořenové zeleniny. V bedýnce ji proto zasypáváme těsně pod růstový vrchol tenkou vrstvou, ale vlhkého písku.
Každou zimní sezónou začínáme s úklidem a dezinfekcí sklepů. Používáme roztok z hašeného vápna. Sklep má být odvětrávaný přes komín, ale i krátkým, nárazovým větráním okny.
Alternativní možnosti a nároky na uskladňování
Možné je například dlouhodobě uskladnit mrkev ve sklenicích, mraženou se solí nebo nakrájenou na tenké tyčinky. Při metodě s sklenicemi používáme dobře umyté, osušené zavařovací sklenice. Mezi zeleninou ve sklenicích necháváme jistou mezeru, pro delší trvanlivost můžeme použít plátek křenu. Sklenice nezavíráme.
Dalším tipem je čistou a osušenou mrkev nakrájet na hrubém struhadle a vložit do sklenic. Zeleninu osolíme. Takto můžeme skladovat mrkev v lednici po dobu 4 až 6 měsíců. Na krátkodobé uskladnění v chladničce doporučujeme papriku, rajčata, cuketu a salát. Syrovou, na tyčinky nakrájenou kořenovou zeleninu je dobré zmrazit.
Proč neuskladňovat brambory a jablka dohromady?
Ve stejných přepravkách ani v dobře odvětrávaném sklepě spolu neuskladňujeme brambory a jablka. Podle odrůdy jablek může u některých dojít ke zhořknutí a rychlejší ztrátě čerstvost . Rovněž v blízkosti brambor nemá být ani mrkev. Brambory ukládáme na větší kopy, nebo do vyšších přepravek.
Speciální uskladnění hrušek a jablek
Ovoce - hrušky a jablka mohou být spolu, ale v přepravkách po jedné vrstvě. Ve spížích kontrolujeme, aby česnek a cibule svým výrazným aromatem nezhoršily chuť ovoce. V běžných podmínkách je náročné dlouhodobě uskladnit dýni. Potřebuje tmavé, teplejší prostory s teplotou vzduchu okolo 10 °C.
Blanšírování ovoce a zeleniny
Skvělým tipem na závěr je metoda blanšírování a zamrazování drobného ovoce, hrášku, brokolice či luštěnin. Teplota však nesmí klesnout pod -18 °C, po namočení ve vroucí vodě musíme zeleninu a ovoce okamžitě zchladit. Uložíme je po menších dávkách do samostatných nádob. Touto metodou dokážeme uchovat téměř 90 % vitamínu A, C a D po dobu 6 a více měsíců.
Sušení bylinek
Většinu bylinek lze dlouhodobě uskladnit pouze sušením, ne zmrazováním. Vzácné bylinky vám musí mezi prsty šumět, až tehdy začněte s oddělováním (listy bez stonků, semínka
bez drobných částí rostliny). Nedrťte je, uskladňujeme v dobře uzavíratelných sklenicích na tmavém a suchém místě. Nezapomínáme na štítek s označením názvu a data uskladnění - koření a čajové bylinky se neuchovávají déle než rok. Pak jsou vhodné do kompostu nebo do domácích hnojivových roztoků.