721 / 875 550 721 / 875 550 | PO - PÁ 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Levné spreje - internetový obchod
0
Košík
Košík
0 Kč

Menu
Aktuality » Jak sušit nebo zamrazit bylinky na zimu?

26.12.2020

Jak sušit nebo zamrazit bylinky na zimu?

Co udělat hned po sklizni bylinek? Uchovat v nich co nejdéle vzácné látky správným uskladněním, sušením a zmražením. Existuje několik způsobů, které se liší podle druhu bylinek, nejléčivějších částí, místa sušení nebo podle konkrétní formy zmrazování. Více se dočtete v následujícím článku.

 

Jak postupovat, aby sušení bylinek uchovalo maximum léčivých látek?

Po sběru bylinek začínáme se sušením nejpozději 6-8 hodin. Čerstvé odřezky potřebují dobrou ventilaci, přístup vzduchu, nikdy však bylinky zbytečně nepřehříváme a už vůbec nenecháváme na přímém slunci. Sušení je vlastně procesem zbavování se vody. Z bylinek se stává trvanlivá, zdravá a dále zpracovatelná surovina.

Kvalita sušení závisí i na způsobu převozu a dočasného uskladňování. Bylinky ukládáme v tenkých vrstvách. Ideálně do košíku, ne do plastových tašek či sáčků. Pracujeme s nimi opatrně, ideálně po jedné vrstvě, netlačíme na ně. Bylinky se v uzavřených taškách mohou rychle zapařit, pokryjí je plísně, postupně zahnijí.

Můžete je sušit rychle několika způsoby, ale při každém třeba zajistit, aby teplota nevystoupila nad 45 °C, prostor byl dostatečně větraný při co nejvyšší absenci přímého světla. Těmito podmínkami podporujeme oxidaci bakterií na bylinkách, jako například s vysoce účinným dezinfekčním prostředkem Sanogarden. Bylinky zůstávají svěží, v přirozené barvě a bez poškození.

 

Náš tip
Preventivně během vegetace proto používáme přípravek na ochranu rostlin, bylinek a koření s obsahem chitosanu hydrochloridu. Zvyšuje se jejich výnos, rychlost klíčení a odolnost vůči patogenním houbám a bakteriím.

 

Které prostory jsou ideální na sušení bylinek?

Na sušení bylinek nestačí mít jen prostornou půdu nebo kůlnu, ale rozhlédnout se třeba i po správných pomůckách. Zrychleného procesu s uchováním vzácných vitamínů a éterických olejů dosáhneme i běžným volným usušením. Rozprostřeme slabou vrstvu bylinek na síto nebo čistý papír (na pečení, ale ne na novinový či na papíry z časopisů, ty jsou plné barviv).

Skvělým tipem je vytvořit si rámy na sušení. Co dělat, pokud nemáte speciální podnosy? Doma si vystačíte například i se sušákem na prádlo (z vlastní zkušenosti ☺), případně na něj můžete položit síťku proti hmyzu z oken. Nať a podzemní části se dobře suší svázané ve svazcích na provázcích.

 

Jak sušit bylinky v troubě?

Jde o jeden z nejrychlejších způsobů, ale troubu nastavujeme na co nejnižší teplotu (do 50 °C) a kontrolujeme, aby se nepřehřály. Plně funkční by měl být i ventilátor, respektive necháváme pootevřená dvířka (teplota nevystoupí nad 45 °C).

 

Riskantní sušení v mikrovlnce?

Sušíme pouze listy bylinek, stonky a jiné části by se rychle přehřívaly. Postupujeme po 30sekundových intervalech, v závislosti na velikosti listu. Pravidelně je obracíme, protože bylinky netřeba sušit déle než minutu. Proces ukončíme, když jsou téměř suché a ještě je na pár minut necháme v mikrovlnce.

Sušíte v interiéru? Vyhýbejte se přímému kontaktu u zdrojů tepla. Bylinky nerozmisťujeme přímo na radiátoru, ale spíše se snažíme o dobrou cirkulaci vzduchu.

 

Náš tip
Nevíte, jak se v tomto čase zbavit otravného hmyzu v domácnosti? Po úspěšném sušení si kromě jiných forem zpracování dokážete vytvořit účinný domácí repelent. Nejvhodnější jsou silně aromatické vůně hřebíčku, taktéž rozmarýnu, libečku a tymiánu. Používáme namočené v alkoholu nebo v jablečném octu.

 

Kontrola správnosti sušení. Jak na to?

Sušení volně na vzduchu nemá trvat déle než 7-8 dní u květů, listů a natí. Některé podzemní části se suší 3-4 týdny. Jsou suché, při dotyku se lámou? Takto se chovají zejména lodyhy a kořeny bylin, listy jemně šustivé a není těžké je v prstech rozdrtit na jemný prach. Nejtvrdší však zůstávají usušené plody. Uskladňujeme je ve vzduchotěsných sklenicích.

 

Dlouhotrvající chuť v bylinné soli

Máte hodně bylinek? Jejich úžasná chuť a vůně bude přetrvávat ve skvělé bylinné soli, kterou použijete při přípravě delikates z masa, v omáčkách, polévkách atd. Do bylinné soli vybíráme max. 5 druhů, ideálně tymián, rozmarýn, mátu, bazalku, šalvěj, oregano...

Bylinky očistíme, jemně usušíme a nasekáme nahrubo, zasypeme hrubozrnnou mořskou solí (polovina objemu). Poměr objemu soli a bylinek 1:4! Dále sekáme na co nejdrobněji. Přidáme zbytek soli. Rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem a necháme při pokojové teplotě proschnout 2-3 dny.

 

Jak vařit celý rok s čerstvými bylinkami?(Lenka)

Zmrazte je! Čerstvé bylinky osušte papírovou utěrkou. Rozložte je do mrazničky na umělou misku (vhodnou do mrazničky) / prkénko / pánev na zhruba hodinu nebo dokud nezamrznou. Vložte zmražené bylinky do umělých misek. Vytlačte z nich vzduch. Citronová tráva dokáže zmrznout během několika minut. Bylinky vydrží v mrazničce 1 - 2 měsíce. Před použitím je nerozmrazujte, protože ztmavnou a ztratí čerstvý vzhled. Doporučujeme nastavit teplotu na -17 °C. Po vyjmutí z mrazničky je rovnou můžete hodit do polévky. :)

 

Nejlepší bylinky na zamrazení

Bazalka, pažitka, kopr jsou lepší zamrazené než sušené, máta, oregáno, šalvěj, šťovík (lepší zamrazené než sušené), lékořice, šťovík, estragon, tymián a jiné.

 

Náš tip
Na zmrazení použijte plastové mrazicí sáčky. Vakuové sáčky s páskem jsou vyrobeny z odolnějšího materiálu. Ze sáčků můžete vysát vzduch pomocí slámky.

 

A co tak zmražené bylinky v ledových kostkách?

Zmražené čerstvé nakrájené bylinky v ledových kostkách

1. Vyberte z bylinek nejzdravější části a nakrájejte je. Můžete využít i čerstvé drobné ovoce jako maliny či borůvky

2. Nalijte vodu do formy na ledové kostky cca do čtvrtiny výšky kostek

3. Naplňte formu bylinkami nebo drobným ovocem tak, aby byly celé ponořené

4. Když je naplníte, dolijte do formy vodu

5. Vložte do mrazničky

6. Po zamrznutí je vyjměte z formy do průsvitných sáčků v mrazničce

 

Vyzkoušený super nápad

Pokud nemáte rádi roztátý led v nápojích, protože zředí chuť drinku, vhoďte do nich ledové kostky naplněné mátou, citronovou šťávou a kouskem citronu. Ve sklenici skvěle vypadají a nápoj neztratí svou chuť.

 

Bylinky zamrazené v oleji – úžasná babská rada (Táňa)

Také můžete používat klasické přihrádky na ledové kostky. Do 2/3 je naplníme nakrájenými bylinkami (vhodné kombinace představuje tymián se šalvějí a rozmarýnem). Zalijeme panenským olivovým olejem nebo rozpuštěným máslem, zakryjeme fólií a necháme zmrazit. Výhodou je, že bylinky ochráníte před zhnědnutím a spálením od mrazu, máte je tak vždy čerstvé do dušených, pražených jídel a polévek.

Autor článku

Mgr. Lenka Krčmáriková

Mgr. Lenka Krčmáriková

Zahrádkářství je mým koníčkem již několik let. Často mívám dilema ve výběru vhodného postřiku proti škůdcům v naší zahradě. S eshopem levnepostriky.cz jsem začala spolupracovat v září 2019 jako obsahový manager. S mým týmem hledáme komplexní odpovědi na vaše otázky. Nenašli jste, co jste hledali? Ozvěte se mi na poradna@levnepostriky.cz a možná právě váš problém bude tématem dalšího blogu.

Líbil se Vám článek? Podělte se s ostatními  

Doporučené přípravky

Skladem > 20 ks
*****
Novinka
Bros repelent proti komárom a klíšťatům zelená síla
107 Kč
 ks 
+
-
Přípravek ve spreji chránící proti komárům a klíšťat. Neobsahuje syntetické chemikálie
Skladem > 20 ks
*****
Diffusil repelent Family
143 Kč
 ks 
+
-
Vysoce účinný repelentní přípravek proti komárům, klíšťatům a ovádům. Přípravek lze stříkat jak na pokožku, tak i na oděv a obuv.

Používáme soubory cookie

Náš e-shop používá soubory cookie, které jsou nezbytné pro správné fungování webových stránek. Kromě toho používáme soubory cookie také pro anonymní analytické účely, které nám pomáhají lépe porozumět vašim preferencím a zlepšovat naše služby. Pokud s používáním těchto souborů cookie nesouhlasíte, můžete je odmítnout. Vaše rozhodnutí nebude mít vliv na základní fungování e-shopu.

Zobrazit podrobnosti