Moniliová hniloba hrušek
Charakteristika choroby
Slupka i dužnina plodů měkne a hnědne. Na hnědých skvrnách se většinou vytvářejí soustředné kruhy špinavě bílých polštářků, které jsou tvořeny fruktifikačními orgány houby. Napadené plody většinou opadávají, ale mohou i mumifikované zůstat viset na stromech. V případě, že se choroba objeví ve skladovaném ovoci, je pro ní typická suchá hniloba, kdy plody jsou kožovité, nezcvrklé, černé, lesklé, bez soustředných kruhů. V ojedinělých případech mohou být napadeny i větvičky a výjimečně i květy.
Životní cyklus
Patogen přezimují v napadených plodech, řidčeji na větévkách. Vyjímečně jsou zdrojem infekce opadané napadené plody, většinou se jedná o infekci z mumifikovaných plodů, které zůstávají na stromech. K napadení většinou dochází za teplého (opt. 20–22 °C) a vlhkého počasí.
Nepřímá ochrana
Dodržovat preventivní opatření spočívající v odstranění napadených plodů a nedovolit jejich přezimování. Omezit působení živočišných škůdců a jejich poranění jako možných vstupních bran infekce.
Chemická ochrana
I když proti této chorobě není speciální ochrana, je proti ní účinná většina přípravků používaných proti strupovitosti.