721 / 875 550 721 / 875 550 | PO - PÁ 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Levné spreje - internetový obchod
0
Košík
Košík
0 Kč

Menu
Aktuality » Jak na roubování za kůru, roubování či očkování ovocných dřevin?

04.02.2021 (Aktualizácia článku: 31.01.2021)

Jak na roubování za kůru, roubování či očkování ovocných dřevin?

Od zimy prokřehlé ruce? Co vlastně děláte v lednu v zahradě? Ti, kteří znají techniku ​​odebírání roubů a její význam, už mají všechno nachystané. Právě teď je nejvyšší čas získat výhonek z mateřského stromu a uskladnit ho do jara. Jak rouby odebírat, později naroubovat na podnož a zajistit, aby se ujaly a rostly samé nové výhonky?

 

Proč roubujeme?

Roubování je jednou z nejúčinnějších technik, jak zachránit a rozmnožovat staré a krajové odrůdy. Jelikož tato metoda nám umožňuje kombinovat několik odřezků i z ušlechtilých (vzácných) odrůd na podnož či větev jiného ovocného stromu, je více pravděpodobné, že vyroste geneticky přesná kopie. Je to účinnější než rozmnožování semeny. Můžeme roubovat nové odrůdy, přeroubovat staré stromy. Roubování je účinné i na opravu poškozených částí stromů, popřípadě založíte ovocnou školku s více odrůdami a hybridy na jednom stromku.

 

Jaké jsou podmínky úspěšného roubování?

  • Včas odebrat rouby - v prosinci, nejpozději v lednu použijeme na rouby mladé, jednoleté letorosty z jihovýchodní (nebo jihozápadní) strany, dostatečně osvětlené.

 

Náš tip
Aby bylo roubování úspěšné, musíte pracovat pouze se zdravým roubem a později dobře roubovanou a ošetřenou částí stromu. Pro zdravý vývin letorostů, odolnost rostlin vůči houbám a plísním je mnoha zákazníky ověřená kvalita přípravku
Hořká sůl s Boraxem. Výživa borem a hořčíkem je přece základem, jak předejít předčasnému chřadnutí stromů.

 

  • Na roubech musí být dost zdravých pupenů. Ideální je proto řezat ze středních částí výhonků, kde je jejich kvalita nejvyšší

  • Mezi roubem a podnoží musí být kompatibilita. Vyroste třešeň na jabloni? Určitě ne, ale zato při správně uskladněné a vyživené podnoži z rybízu, můžeme na ni naroubovat angrešt.

  • Zvláštností je, že samotná podnož jako spodní část ovocného stromu s vlastním kořenovým systémem se sjednocuje do jednoho s naroubovanou rodící částí stromku. Jsou geneticky rozdílné a o to víc musíme dbát, abychom získali plody v požadované kvalitě.

Na co si dávat pozor při odebírání a uchovávání roubů?

Jak jsme zmínili, rouby odebíráme během zimy, když jsou teploty nad 0 °C, nemrzne a je vlhko. Rouby z koruny nikdy neodebíráme během silných mrazů, protože jsou jejich vlivem vysušené a ve velmi špatné kondici.

Ideálním termínem pro odebírání roubů je v období Vánoc nejpozději do poloviny ledna. To platí zejména pro peckoviny, jejichž pupeny při pozdějším odebrání mohou „narůst” a špatně se takto přijímají. Odebírat rouby je možné ještě v únoru až v březnu, ale už je neuskladňujeme, jen co nejdříve roubujeme ze stromu na strom. Rouby jsou již totiž mírně narašené a uskladňování by v dobré kondici nezvládly.

 

Pozor
Pokud chceme mít co nejzdravější, rovné a přímé rouby, rok před odebráním ovocný strom prořízneme - super informace naleznete v blogu Jak správně provést zimní řez ve vaší zahradě?.

 

Rouby odebíráme z obvodu koruny, nikoli zevnitř. Používame klasické zahradní nůžky nebo použijeme nástavec na vysoké větve. Délka roubů ideálně 30 cm. Svážeme a svazky označíme. Skvělým tipem je odebrat jednoleté a k němu pár výhonků dvouletého dřeva pro lepší výživu a pozdější vysychání. Uskladňujeme na studeném a vlhkém místě - např. na severní straně domu vyhloubíme jámu, mechem a listím ji vyložíme. Vložíme rouby, konečky obalíme půdou, opět zakryjeme vrstvou mechu a listí.

 

Jakou zvolit techniku ​​roubování stromů?

Technik je skutečně mnoho, ale u každé musíme zajistit, aby napojení roubu bylo pevné, v místech těsně pod kůrou. Právě tam jsou nejdůležitější cévy a svazky pro výživu a růst. Řez ať je hladký, u téměř každé techniky roubování se doporučuje o délce max. 3 cm. Spoje zpevňujeme roubovací páskou, všechny rány (po celé ploše) ošetřujeme voskem nebo emulzí. Roub pak zkracujeme na 2 až 5 pupenů.

 

Jak dostat roub pod kůru?

  • Jde o nejstarší způsob roubování vůbec, vhodný i pro začátečníky.

  • Díky jarnímu proudění mízy se kůra lépe oddaluje a roub se pohodlně umísťuje

  • Větev podnože nařízneme, zahladíme okraje, řez ke kůře provádíme shora (2- 3 cm dlouhý). Pomalu odkrýváme kůru.

  • Na roubu provedeme hladký řez v prostředku, zkrátíme na 3 pupeny

  • Za kůru dáváme roub tak, aby poupě byl cca. v polovině řezu

  • Páskou se dostaneme těsně nad poupě, rány důkladně ošetříme.

 

Do detailů ilustrované roubování za kůru naleznete v tomto videu.

 

Pozor, do konce února je také možné ochránit ovocné stromky roztoči v plsti. Jde o nastříhané pásy, které připevňujeme blízko sebe a sešíváme na koncích nebo převážeme provázkem. Pásky oschnou začátkem jara, samičky se rozlezou ven a požírají škůdce na stromcích.

 

Očkování stromků. Jak na to?

Z letorostů vybíráme pouze očka a ty se vkládají do podnože. Očkujeme od července do konce září, aby se předešlo rychlému vyklíčení a vymrznutí. Očka se po vyříznutí do 24 hod. vkládají na roubovaný strom. Můžete je vyříznout i se stonkem a listem. Očkování je šetrné, nenáročné a vhodné pro všechny zahradní stromky.

 

Autor článku

Mgr. Lenka Krčmáriková

Mgr. Lenka Krčmáriková

Zahrádkářství je mým koníčkem již několik let. Často mívám dilema ve výběru vhodného postřiku proti škůdcům v naší zahradě. S eshopem levnepostriky.cz jsem začala spolupracovat v září 2019 jako obsahový manager. S mým týmem hledáme komplexní odpovědi na vaše otázky. Nenašli jste, co jste hledali? Ozvěte se mi na poradna@levnepostriky.cz a možná právě váš problém bude tématem dalšího blogu.

Líbil se Vám článek? Podělte se s ostatními  

Doporučené přípravky