30.12.2022
Vypěstujte si pálivé chilli papričky: Jak na to?
Chilli papričky jsou velmi oblíbenou pochutinou a kořením. Přidávají se do různých jídel, nápojů, používají se také jako lék. Jejich pěstování v našich podmínkách může být poněkud náročnější. Nicméně, díky našemu návodu budete přesně vědět, jak na to!
Termíny výsevu závisí na odrůdě
Chilli nebo „čili” papričky začínáme pěstovat již v zimních měsících. Základem jsou kvalitní semínka, která si objednáte pohodlně i přes internet. Vyberte si podle preferované pálivosti, pokud nejste zvyklí na příliš pálivé, neriskujte. Ty nejpálivější odrůdy dokážou sníst pouze ti nejvíce vytrénovaní lidé.
Ze semínek si nejprve předpěstujte sazenice. K tomu vám budou stačit menší květináče. Ještě lepší volbou však budou přesazovací kontejnery, čímž si usnadníte manipulaci a zajistíte nižší mechanické poškození rostlin při přesazování. Jako „půdu“ použijte rašelinové tablety či kvalitní substrát – ideální je substrát Forestina Profík, určený speciálně pro pěstování chilli a pálivých paprik.
Některé sazenice předpěstujte již v prosinci
Semínka položte na povrch substrátu a jemně přikryjte 2-3 mm vysokou vrstvou substrátu. Koncem prosince a začátkem ledna můžete vysévat papriku pýřitou a bobulnatou, v únoru papriku čínskou. Ostatní druhy vysévejte v únoru či začátkem března. Příliš pozdní výsev by mohl způsobit nedostatečné rozvinutí sazenic.
Jednotlivé nádoby nebo květináče si nezapomeňte označit názvem, abyste nemuseli čekat až dozrají, a dokázali rozpoznat konkrétní druhy.
Sazenice chilli papriček
Po vyklíčení semínek je důležité sazenice umístit pod umělé světlo tak, aby měly přibližně 14 hodin světla denně. Vyhledejte si na internetu „grow lampy”, díky kterým papričky dostanou potřebnou dávku světla.
Mladé sazenice by měly být v teple, okolní vzduch by měl dosahovat alespoň 20 °C. Při klíčení semínek je teplota rovněž důležitá, měla by být kolem 27 – 29 °C. K tomu vám poslouží ohřívač, určený speciálně pro ohřev rostlin.
U sazenic je důležité dbát na to, abyste je nepřelili. Chilli papričky spíše snesou proschnutí než přelití. Optimální intenzita polévání je jednou za 3 dny, samozřejmě v závislosti na teplotě v interiéru a orientaci oken.
Sazenice budete mít v květináčích několik měsíců – počítejte s tím, že je bude třeba minimálně jednou přesadit do většího. Mladé rostliny postupně vyčerpají živiny ze substrátu, tehdy je vhodné přihnojování speciálním hnojivem. Hnojivo Profík na chilli je ideální, protože obsahuje všechny látky, potřebné pro zdravý růst vašich chilli papriček.
Výsadba do půdy
Sazenice úspěšně vyklíčily a vy se už nemůžete dočkat, až je přesadíte do půdy a sklidíte první úrodu. Před přesazováním zapracujte do půdy kvalitní humus, jelikož tyto rostliny milují humózní a vzdušnou půdu. Sazenice před samotnou výsadbou pár dní otužujte a přivykejte na sluneční světlo – aby se aklimatizovaly a nedostaly šok, případně aby nedošlo ke spálení listů.
Výsadbu do půdy realizujte koncem května až začátkem června. Je důležité, aby již nehrozily přízemní mrazy a noční teplota neklesla pod 10 °C.
Výsadba do nádob
Chilli můžete pěstovat i v nádobách – platí, že čím větší rostlina, tím větší nádoba. V nádobě smíchejte substrát Forestina Profík na chilli s perlitem a kompostem, v poměru 5,5:1,5:3, a je to!
Chilli v nádobě je důležité zalévat velmi často, během horkých dnů to může být až dvakrát denně. Sazenice musí mít pravidelný přístup ke slunečnímu světlu, čehož docílíte umístěním na balkon nebo do fóliovníku. Ve fóliovníku je vhodné sazenice zakrýt bílou tkaninou, abyste zabránili spálení listů.
Dozrávání a sklizeň
Chilli papričky dozrávají průběžně během léta a velmi časného podzimu. Pamatujte na to, že jim teplota pod 10 °C může uškodit, proto je třeba je na konci sezóny vrátit zpět do tepla. Papričky jsou trvalky, při správné péči vám budou dělat radost dlouhá léta.
Při sklizni zralých plodů buďte opatrní! I samotná slupka papriček je pálivá. Používejte rukavice a po manipulaci si nezapomeňte pořádně umýt ruce.
Držíme vám palce s pěstováním!
Autor článku
Líbil se Vám článek? Podělte se s ostatními